Prima pagină > ma bag in seama > hei! a auzit cineva de abordarea proactiva a riscurilor?

hei! a auzit cineva de abordarea proactiva a riscurilor?

Ma intreb cat mai trebuie oare sa stam amortiti in asteptarea drobului de sare care sa ne cada in cap de pe soba? Si ce se rezolva cand, dupa ce mor oameni, trimitem in strada politisti, jandarmi, oameni din servicii siprocurori, inarmati pana’n dinti, sa afle ce s-a intamplat, cum s-a intamplat, de ce si cine e vinovat?

De trei zile Romania arde! Cateva sute de ofiteri de politie, de armata si de informatii, impreuna cu procurori si procurori militari cauta armele furate din depozitul militar de la Ciorogarla. Si parca nu era de ajuns, coincidenta face ca, in aceeasi zi, doi oameni sa moara ucisi – impuscati!!! dupa un jaf armat savarsit la o casa de schimb valutar in Brasov. Si alte sute de politisti si procurori cauta cu disperare un om deosebit de periculos! (Spre aducere aminte, incidentul nu este unul singular, el vine dupa o serie lunga:  27.01.2009  jaf armat casa de schimb valutar in Galati, 21.02.2008 jaf armat la casa de schimb valutar in Craiova, 14.06.2008 jaf armat la casa de amanet in Galati, 18.12.2007 jaf armat la casa de amanet in Hunedoara, etc…).

De ce s-a ajuns aici? In principal din refuzul nejustificat al politicienilor ce se perinda pe la guvernare de douazeci de ani de a reforma in profunzime institutiile statului! Tinem in functii de conducere, in Politie si Armata (ca in mai toate domeniile de altfel) oameni care si-au inceput carierele mult inainte de ’90, oameni care si-au invatat si exercitat profesia dupa standarde, cu cunostinte si intr-o societate de mult apuse! Le alocam fonduri insuficiente la inceput de an, atat cat sa nu-si poata planifica niciun proiect si le revizuim prin rectificarii bugetare ce vin cand deja nu mai poti face achizitii… Incheiem parteneriate cu institutii din strainatate doar pentru a bifa intr-un „action plan” si nu tinem cont de plus valoarea pe care aceste parteneriate ar trebui sa o aduca. Nu avem proceduri clare, care sa conduca la o preventie reala a faptelor antisociale. Nu utilizam informatiile pentru a aborda proactiv infractionalitatea ci ne bazam in continuare pe reactivitate! Nu invatam din lectiile trecutului! Si vorbim vorbe, concepte, care nu isi gasesc aplicarea in comportament! Refuzam noul adus din occident si cautam sa reinventam roata, agatandu-ne de nenorocitul „la noi nu se poate! la noi e altfel!”.

In continuare reforma se lasa asteptata in armata! Desi s-a renuntat la stagiul militar obligatoriu, resursele umane ale armatei sunt utilizate necorespunzator. Oamenii sunt instruiti la un nivel primar, dotati sub-standarde si platiti mai degraba pentru protectia sociala decat pentru prestatie si performanta. In continuare, printr-o alocare ineficienta a fondurilor si un control neprofesionist asupra modului de cheltuire se pastreaza acea senzatie ca unii fac armata in locul altora! (cei care siau satisfacut stagiul militar obligatoriu o cunosc foarte bine). Si atunci ce staptari sa avem? Cum sa fim surprinsi de o asemenea intamplare?

Exista in Romania o lege, pe numele ei Legea 333/2001 completata cu o Hotarare de Guvern nr 1010/2004 care reglementeaza paza bunurilor persoanelor juridice. Potrivit acestor acte normative, persoanele juridice, fie ele de drept privat fie de drept public, sunt obligate sa-si asigure protectie bunurilor si valorilor prin instituirea sistemelor proprii de paza. Vorbim aici de protectia asigurata de dispozitive de paza umana sau de sisteme tehnice de paza. Ce insemana asta? Inseamna ca de la Centrala Nucleara de la Cernavoda pana la ultimul butic din Piata Gorjului, in acceptiunea legii  toate firmele si firmulitele trebuie sa se protejeze singure, adoptand cele mai potrivite metode. Respectarea acestei legi este controlata de politisti din cadrul formatiunilor de ordine publica, compartimentul sisteme de paza, politisti care fac recomandari de imbunatatire a sistemelor de paza instituite sau aplica sanctiuni contraventionale atunci cand constata incalcarea ei. Si in mare masura, legea este respectata!

Legea nu se aplica in cazul unitatilor militare (apartinand MIRA sau MApN), cele care isi iau propriile masuri de siguranta. Ei bine, fata de sistemele moderne utilizate de firmele cu capital privat, o armata a unui Stat Membru al NATO, in Anul Domnului 2009, isi protejeaza proprietatea cu aceleasi metode utilizate in anii ’60: Cu posturi fixe de santinela, instituite in chioscuri metalice amplasate la inaltime pe perimetru, patrularea comandantului carzii intre posturi, usi incuiate cu sisteme mecanice – empirice, si sigilii aplicate pe bucatele de plastilina aplicate in dopuri de sticle de bere.

Poate ca ar trebui sa le spuna cineva „specialistilor” MApN ca din ’60 pana acum au devenit disponibile pe piata sisteme video cu circuit inchis, sisteme de control al accesului, sisteme de alarma, senzori de miscare, senzori de efractie si alte jucarii pentru baieti mari.

Si poate ar trebui ca cineva sa le spuna si guvernantilor nostri ca militarii romani care sunt trimisi pe baza de voluntariat pe fronturile din Afganistan si Irak se inscriu pe listele celor ce urmeaza a fi trimisi pe front cu gandul la diurna pe care urmeaza sa o primeasca din fondurile NATO sau ONU, de la caz la caz. Caci salariile celor care lupta efectiv pe front… sunt mult sub ce se vehiculeaza prin presa pentru cei ce „fac armata acasa”!

Si maestrul Ioan T. Morar dezbate problema dublului asasinat de la Brasov, prin prisma usurintei cu care un asasin dovedit si condamant la 15 ani de puscarie de o instanta judecatoreasca, a fost eliberat pe ochi frumosi dupa doar 5, de o alta instanta judecatoreasca…

Reclame
Categorii:ma bag in seama
  1. 02/02/2009 la 20:37

    vai de capul nostru… din toate punctele de vedere. multi dintre cei cu care vb imi spun ca traim in tara pe care o meritam… oare chiar asa sa fie?

  2. 10/02/2009 la 02:05

    Eu zic ca ar trebui sa ne miram ca n-a disparut depozitul cu totul. Cine le-a luat macar daca ar face un lucru bun cu ele, banuiti ce vreau sa spun.

  1. 02/02/2009 la 23:13
  2. 21/03/2009 la 20:34

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: