Prima pagină > Ha, ha, hahalerelor > o poveste… Nu se intampla pe la noi, pur si simplu vreau sa ma fac romancier si asta e subiectul pe care l-am ales!

o poveste… Nu se intampla pe la noi, pur si simplu vreau sa ma fac romancier si asta e subiectul pe care l-am ales!

Intreaba Ankisha pe blogul sau de ce platim asigurari de sanatate, daca atunci cand avem nevoie suntem trimisi la plimbare la clinici sau la farmacii private? Culmea e ca si Zimbrul se plange de al lor, al englezilor! Ce-i asta frate conspiratie mondiala?

Daca as fi ministrul muncii si protectiei sociale v-as baga-o p’aia cu „principiul solidaritatii” si as spune ca luam de la bogati sa platim pentru nevoile saracilor.
Da’ nu sunt, asa ca ii dau dreptate Ankisei. Despre ce povesteste Zimbrul, nu ma pronunt, ca nu ma pricep la ce-i p’acolo!

Da’ vreau sa ma fac romancier si va povestesc ce mi-a trecut Muza prin cap!

Problema e cu adevarat lipsita de importanta in cazul spagilor date medicilor, pentru ca eu nu prea am auzit de adevarate conditionari ale actului medical. (In general, omul multumit ca a scapat de durerea sa si stiind situatia medicilor se simte bine sa le dea o atentie. Oamenii de la tara stau o luna acasa, ducand boala „pe picioare” si strang bani ca „trebuie” sa mearga la spital).

Dar acest fapt e lipsit de importanta doar in comparatie cu probleme muuuult mai grave:
Se achizitioneaza echipamente de calitate cu sau fara licitatie de la o firma furnizoare. Prima problema e ca „cineva” cu putere in sistemul medical are interese in acea firma furnizoare.

Apoi, cand echipamentele sunt livrate, se constata ca e nevoie de o reparatie capitala la cladirea unde urmeaza sa fie instalate. A doua problema e ca nu sunt bani in bugetul pe anul in curs, asa ca echipamentele se depoziteaza pe unde se poate.In anul urmator, se aproba modernizarea cladirii si incep lucrarile de modernizare, timp in care echipamentele stau tot in ambalajele cu care au venit. Si bineinteles, in timpul asta pacientii sunt trimisi la examene care ar putea fi efectuate cu echipamentele din cutii, de bun inteles la clinici private.A treia problema este ca si in aceste clinici, sunt angajati colaboratori, pe diverse functii de la simplu medic pana la director medical, tot medici din sistemul public de sanatate. Culmea e ca cei cu functii manageriale in clinicile private sunt si ceva profi sau sefuti in spitalele publice. Si daca pe medici ii inteleg, pentru ca o fac folosindu-si mintea si puterea de munca pentru un trai decent si pentru a nu se mai umili in fata pacientilor din spitale pusi in fata traditionalului plic, pe cei cu functii manageriale nu prea mai pot sa ii cred ca nu vor fi influentati in deciziile manageriale sau medicale luate in spitalele publice de pozitia pe care o ocupa in clinicile private.

Povestea de mai sus nu se termina aici, pentru ca dupa punerea in exploatare a echipamentelor achizitionate, ca orice chestie electronica, din cand in cand mai e nevoie de servicii de intretinere, de piese de schimb si de consumabile. Care, bineinteles costa. Cand fondurile se termina, mult-iubitele echipamente sunt trase pe dreapta iar pacientii sunt indrumati catre prea-profesionistele clinici private, cele la care esti primit intotdeauna cu un zambet, o vorba buna, esti ascultat cu mare atentie si beneficiezi de cele mai bune servicii.

Si aici mai intervine o problema: Serviciile prestate de clinicile private pot fi decontate integral de Casa de Asiguari de Sanatate, pot fi decontate in sistem de co-plata de aceeasi Casa (pacientul suporta o mica parte din costul examenului/tratamentului si casa diferenta) sau pot fi suportate integral de catre pacient. Asadar, Casa de Asigurari de Sanatate este administratorul banilor pe care noi ii platim luna de luna si care se strang la bugetul asigurarilor de sanatate. De ce se gasesc bani pentru plata sau co-plata serviciilor prestate de clinicile private si spitalele publice nu au niciodata fonduri, eu nu pricep!

Ideea e ca scenariul se repeta si in ce priveste medicamenele.

Dar cum spuneam in titlu, m-am hotarat sa ma fac romancier, nu va incredeti in ce mi-am imaginat si am povestit eu p’aci! Si daca v-a placut povestea, va mai astept pe aici, poate imi vine inspiratia si imi termin romanul…

Reclame
  1. 22/02/2009 la 22:56

    uite ca nu stiam ca serviciile de la clinicile private pot fi platite doar partial de pacient. in privinta aparatelor care zac prin cine stie ce depozite ai mare dreptate. ele au fost achizitionate doar pentru comision si nu pt a ajuta medicii. si in fine, ma bucur ca nu ai intalnit astfel de situatii, insa sunt tot mai dese serviciile medicale de stat conditionate de spagi substantiale…. din pacate

  1. 13/07/2009 la 21:49

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: