Prima pagină > 1 > somnul ratiunii naste monstri – o alta perspectiva…

somnul ratiunii naste monstri – o alta perspectiva…

Scriam aici si aici despre reactia disproportionata a autoritatilor fata de valul recent de infractionalitate din Romania ultimului an si despre efectul direct in evolutia criminalitatii.

De la inceputul anului Clujul fierbe: trei jafuri cu mana armata in doar trei luni si unde, la o banca, la o casa de schimb si la o benzinarie. Brasovul fierbe dupa atacul la casa de schimb valutar in care au fost impuscati doi oameni, unul din ei mortal. Satu Mare fierbe dupa atacul armat de la alta casa de schimb valutar. Fapte deosebit de grave, nu atat prin pagubele materiale produse, cat prin pericolul potential la adresa vietii oamenilor aflati in acele locuri, in momentul comiterii fiecarei infractiuni in parte.

Aflam insa din presa despre activitatile desfasurate de Politie ca raspuns la asemenea fapte deosebit de grave: amenzi date agentilor economici pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Din pacate, niciun comunicat de presa al Politiei Romane nu vorbeste despre infractori prinsi. In lipsa unor asemenea semnale tot mai multi indivizi sunt incurajati sa jefuiasca, cu arme reale sau de jucarie, stiind ca nu vor fi prinsi. Cata vreme Politia, antrenata, inarmata si cu atributiuni bine definite prin lege, are pretentia ca victima sa-i duca hotul de mana la sediu, cata vreme asteptarile acestei institutii fata de firmele private de paza sunt invers proportionale cu dotarea, pregatirea si atributiunile angajatilor acestora, criminalitatea stradala in Romania va evolua nestingherita.

Lehamitea victimei in fata obtuzitatii afisate de unii politisti cu ocazia semnalarii unor fapte penale, lehamite ce o indeamna sa nu mai insiste cu depunerea unei plangeri oficiale, indiferenta si comoditatea sau teama martorilor la asemenea fapte, stari ce ii indeamna pe acestia sa prefere siguranta relativa a peretilor apartamentului propriu fata de insecuritatea probabila de la iesirea din sala de judecata unde a depus marturie impotriva unui infractor cu rude si prieteni „afara”, intangibilitatea  „pestilor mari”, autori ai unor fraude sau infractiuni de coruptie condamnati de presa dar nu si de instantele judecatoresti, toate acestea ii incurajeaza infractorii sa continue pe acest drum, cu certitudinea ca nu vor pati nimic.

Spre aducere aminte, iata articolul publicat in iunie 2008, de Evenimentul Zilei:  o lista de alte asemenea fapte, multe dintre ele uitate, multe dintre ele ramase pana in ziua de azi cu autori neidentificati si cu victime ucise sau grav traumatizate fizic si psihic:

> 25 noiembrie 2001, Bucureşti – Grecul Konstantinos Passaris îi ucide pe Constantin Apostu şi Virgil Mihăilescu, casier, respectiv paznic la casa de schimb valutar „Le Petit Bijou“.
> 5 decembrie 2002, Cluj – Maria Mureşan, patroana unei case de schimb, este înjunghiată de un tânăr de 26 de ani, din Ocna Mureş.
> 14 mai 2004
, Târgu-Mureş – Lucrătorii unei case de schimb sunt ameninţaţi cu pistolul de către doi mascaţi.
> 29 noiembrie 2005, Craiova – Casa de pariuri Stanleybet este jefuită de un tânăr după ce acesta reuşeşte să o snopească în bătaie pe casieriţă.
> 26 aprilie 2007, Brăila – Trei bărbaţi înarmaţi au prădat o casă de schimb valutar, personalul fiind sever agresat.
> 17 decembrie 2007, Hunedoara – Angajata de numai 22 de ani a unei case de schimb valutar este împuşcată în frunte, încercând să oprească jaful.
> 12 februarie 2008, Constanţa – Un bărbat înarmat cu un pistol încearcă să jefuiască o casă de schimb.
> 21 februarie 2008, Craiova – Jaf armat în centrul oraşului. Operatoarea este grav rănită.

Trist si ingrijorator, pentru ca urmatoarea victima pot fi chiar eu!  …sau tu cititorule!?


Reclame
  1. ankisha
    23/03/2009 la 14:25

    Citeste articolul asta, referitor la actele violente din ultimul timp si la posibile solutii : http://ecol.ro/content/prevenirea-violentei-%E2%80%93-reforma-proprietatii-asupra-armelor , si spune-mi ce parere ai dupa.

  2. mtlk
    24/03/2009 la 01:11

    Am citit!
    Nu sunt de acord, din mai multe motive:
    1. cazul Brasov! Simtul civic este cu totul altceva decat infaptuirea justitiei. Una e sa prinzi un hot, sa depui marturie impotriva unui hot, sa ajuti autoritatile in prinderea unui infractor si alta este aplicarea unei pedepse, cu atat mai mult a celei capitale. (In Romania, pedeapsa cu moartea este abrogata, nu poate fi dispusa nici macar de un judecator in urma unui proces penal…) Nimeni nu are dreptul sa dispuna de viata altei persoane.
    2. Esescul autoritatilor statului in infaptuirea actului de justitie. Am spus-o, mai mult sau mai putin explicit, in acest articol sau in altele pe acest blog: depolitizarea si reforma institutiilor si adaptarea legilor la evolutia societatii sunt conditiile „sine qua non” in intarirea autoritatii statului. Mai este nevoie si de vointa pentru implinirea acestor dorinte… Atata timp cat cei de la putere au motive sa se teama de consecintele unui proces impotriva lor, initiat pe motive de drept comun si nu pe motive politice, dumnealor potentatii vremelnici ai societatii vor face tot posibilul ca acest proces sa nu aiba loc (prin numirea unor decidenti obedienti, prin crearea unui cadru legislativ potrivnic unei justitii echitabile, samd.).
    3. „oamenii şi-ar cumpăra arme din acelaşi motiv pentru care îşi împrejmuiesc casa cu un gard şi îşi pun yală la uşa. Adică, pentru a se feri de răufăcători” In statele civilizate gardul este de cca 40 de cm inaltime si are mai mult un rol decorativ. Se cheama „picket fence”… Iar cand propiretarii nu se afla acasa, cheia de la yala se tine in ghiveciul cu flori din partea dreapta a usii. Cu toate acestea nimeni nu ii deranjeaza…
    4. „libertatea de posesie a armelor ar duce la scăderea infracţionalităţii, deoarece întăreşte stimulentele pentru convieţuirea paşnică şi reţinerea de la comiterea agresiunilor” FALS. E drept ca occidentul catolic s-a „civilizat” si ca urmare a zecilor sau sutelor de ani in care cadavrele condamnatilor la moarte atarnau in streang, sau in teapa, la portile cetatilor. Dar condamnatii erau condamnati la moarte de tribunale, constituite de popor, potrivit cunostintelor culturii si nevoilor de justitie din acele vremuri.
    5. „Dacă se înarmează şi răufăcătorii?” DA, O VOR FACE! Si cum un om obisnuit munceste din greu ca sa-si permita sa dea 800 de Euro pe un pistol, raufacatorii vor comite o infractiune in plus si cu banii obtinuti astfel isi vor lua o mitraliera de 5000 de euro. SAMD.
    Despre cele 50 de arme sustrase din depozitul de la Ciorogarla si cauzele incidentului am scris in https://mtlk.wordpress.com/2009/01/31/hei-a-auzit-cineva-de-abordarea-proactiva-a-riscurilor/
    6. „Cum ramane cu nebunii?” Dar cu copiii nostri cum ramane? Asaltati de violenta, de la minimax pana la axn crime, si curiosi din fire, vor gasi „jucaria lui tati” in debara. Si se vor juca cu ea… Tragand… spre mine sau spre tine…

    In concluzie la concluzie, cred ca articolul este mai de graba rodul „instinctualului” decat al rationalului, unei persoane cu o exeprienta de viata limitata, ca sa nu spun imatura .

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: