Prima pagină > Politica > Moldova nu e a lui Voronin si in niciun caz romanii din Moldova nu sunt abandonati de Romania!

Moldova nu e a lui Voronin si in niciun caz romanii din Moldova nu sunt abandonati de Romania!

Asta le-a transmis Presedintele Romaniei, Traian Basescu,  romanilor de pretutindeni, prin intermediul mesajului citit in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei azi 14 Aprilie 2009. Intr-un discurs taios, clar si concis, Traian Basescu a prezentat, pentru cei ce au urechi sa auda, 10 masuri concrete pe care Romania le va lua ca raspuns la actele de razbunare carora le cad victime romanii din Republica Moldova, dupa manifestatiile de strada din ultima saptamana:

· Atragem atentia ca utilizarea armelor împotriva populatiei civile, în rândul carora se regasesc si cetateni români, constituie o crima. În situatia înregistrarii, în asemenea circumstante, de victime omenesti, autoritatile române vor întreprinde toate masurile pentru aducerea în fata justitiei penale internationale a persoanelor care au executat si comandat astfel de actiuni.

· Represaliile care au loc în Republica Moldova, încalcarea libertatilor fundamentale, a drepturilor omului, a libertatii de expresie, expulzarea unor jurnalisti si acuzatiile la adresa statului român obliga România sa ceara efectuarea unei anchete europene asupra responsabilitatilor pentru represiunile din ultimele zile.

· În conditiile în care masurile represive vor continua, România va analiza, în conformitate cu normele internationale, formele de asistenta umanitara si de protectie pentru cei a caror viata si integritate fizica sunt amenintate.

· Vom continua sa acordam sprijin persoanelor din Republica Moldova care se considera români si simt româneste, pentru a-si pastra identitatea.

· Am solicitat Guvernului sa adopte, în regim de urgenta, modificarea legii cetateniei astfel încât sa putem facilita si urgenta procesul de redobândire a cetateniei de catre cei care si-au pierdut-o abuziv si de catre famiile acestora, pâna la gradul trei. Astfel, românii din epublica Moldova îsi vor putea recapata în mod accelerat cetatenia româna si vor deveni din punct de vedere legal, nu numai moral, membri ai marii familii europene.

· Vom continua sa oferim acces nediscriminatoriu si gratuit tuturor tinerilor din Republica Moldova care doresc sa studieze în limba româna în învatamântul preuniversitar si în învatamântul superior din România.

· Vom continua sa sustinem prin proiecte si programe culturale spiritualitatea româneasca din Republica Moldova.

· Vom continua sa oferim posibilitatea ca reprezentantii autoritatilor locale de peste Prut sa beneficieze de expertiza colegilor români.

· Vom continua sa sprijinim dezvoltarea societatii civile din Republica Moldova, cunoscând, din experienta proprie, beneficiile pe care aceasta le aduce consolidarii democratice.

· România nu va permite transformarea Prutului într-o noua cortina de fier, Prutul trebuie sa fie doar o linie de demarcatie temporara a frontierei Uniunii Europene, pâna la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeana, proces pe care tara noastra îl va sustine neconditionat.

Mesajul a trecut in revista pentru cei ce nu sunt in tema, evolutia relatiilor politice, economice si culturale dintre Romania si Republica Moldova, din momentul in care cea din urma si-a proclamat independenta, iar Romania i-a recunoscut-o, la 27 August 1991, pana in cel al sustinerii neconditionate pentru integrarea in Uniunea Europeana, cu referiri la legaturile istorice dintre romanii din Romania si din Republica Moldova.

Mie unuia mi-a placut mult mesajul! Il puteti citi integral aici!

Reclame
 1. 14/04/2009 la 19:16

  Bravo Băse! Dincolo de greșelile și păcatele sale, măcar este(cel puțin declarativ) patriot.

 2. mtlk
  14/04/2009 la 20:47

  n’as spune ca i-a lipsit patiotismul, in ce a declarat sau facut pana acum…
  de fapt la acest capitol a excelat si asa si-a atras voturile.
  poate la dipmlomatie si relationare cu partenerii de dialog sa aibe niste carente?!

 3. 14/04/2009 la 22:06

  A se observa eleganta diferenta fata de discursurile Budapestei. Nu sint anti-maghiar dar nu pot sa nu observ grija cu care a evitat Dl. Basescu orice potentiala similitudine de ton.

 4. solovastru
  15/04/2009 la 07:58

  Da e adevarat unul din plusurile pe care le-a adus basescu de la venirea la guvernare in 2004 este reinventarea politicii nationale a Romaniei care sub iliescu si constantinescu a fost practic inexistenta.Anul 2004 e momentul cind ( mai timid la inceput) Romania a reinceput sa se intereseze de romanii din afara granitelor mai ales de cei din preajma romaniei( basarabia, ucraina, serbia).Referitor la acest discurs intr-adevar este mult mai stilat si mai elegant decat luarile de pozitie ale politicienilor unguri in favoarea etnicilor maghiari din romania.

 5. mtlk
  15/04/2009 la 08:54

  Si mai mult decat atat, Basescu are de castigat prin concentrarea pe probleme serioase, majore si prin urmarirea cu cerbicie a rezolvarii lor! A pierdut insa cand cerbicia sa a lovit nimicnicia intereselor celor din jur, fie ca erau din coalitie sau din opozitie.
  Nu imi placea de Diaconescu, cand vorbea din interes politicianist ca membru al PSD, dar ca ministru de externe, tragand la aceeasi caruta a intereselor Romaniei in plan extern, imi pare „super meserias”. A lasat la o parte demagogia din discurs si s-a axat pe aceleasi probleme serioase.
  Nu acelasi lucru il pot spune vazand Arogantul si Prostanacul, care ieri invitati sa-si spuna parerea despre discursul Presedintelui din Parlament, nu isi puteau rupe discursul de ce spusese Presedintele cu o zi inainte la conferinta de presa, fara nicio legatura cu politica externa a Romaniei.
  In alta ordine de idei, mesajul transmis ieri in Parlament este consecvent celor anterioare, ceea ce demonstreaza in opinia mea maturitatea politica a lui Basescu si diferenta de clasa fata de restul politicienilor.
  Am apreciat comentariile lui Bogdan Olteanu, facute aseara la Realitatea TV, comentarii realiste si obiective ce s-au axat strict pe mesaj, lasand deoparte disputele directe din ultimii doi ani.
  Sunt semne ca se poate, dar ca e greu sa treci intr-o liga superioara (Sic George din Pipera colt cu Aleea Alexandru!).

 6. adina
  15/04/2009 la 09:35

  Modificarea Legea cetateniei a fost calificata de catre analistii internationali drept „prima racheta catre Moscova”.
  O sa fie interesant sa vedem cum oamenii lui Voronin au sa aplice pentru cetatenie romana, doar ca sa intre mai usor in UE.
  Asa Republica Moldova are sa fie formata in intregime din romani. Smart move!

 7. mtlk
  15/04/2009 la 10:02

  Adina,
  Sa nu omitem faptul ca Romania a inceput sa „se miste” cu adevarat atat in plan economic cat mai ales in plan politico-democratic, abia din 1 Ianuarie 2003, cand romanii au putut sa calatoreasca liberi in Europa.
  „Capsunarii” sau diaspora nu numai ca au trimis miliarde de euro in tara, dar au trimis VOTURI dreptei, fie in mod direct, fie indirect prin formarea opiniilor rudelor ramase acasa.
  Accesul la un alt mod de a trai si la alte informatii poate duce la o reformare a unei societati.

 8. 16/04/2009 la 13:05

  mtlk, cred ca ii creditezi cu prea mult pe cei care pleaca din tara si vad cum este pe dincolo. „Ne-europenii” care pleaca pe dincolo tind sa se comporte acolo cum se comporta acasa si nu se schimba prea mult (i’am tot analizat cit am fost plecat si m’am ferit de ei cit am putut). Iar cei pentru care vestul inseamna normalitate ori nu vor sa se mai intoarca ori nu voteaza (statistic vorbind).

  O anumita influenta exista, evident, dar nu cred ca este suficient de puternica sa fi facut o diferenta. Dupa mine schimbarea a venit din necesitate. Incet, incet romanul mediu descopera ca doar muncind poate pune ceva pe masa si plasma pe perete. Si incepe sa i se rupa din ce in ce mai tare de ceea ce fac politicienii.

  Cred ca marea schimbare pentru Romania a fost cota unica de impozitare. A schimbat mult atitudinea fata de munca. Pentru asta felicit PNLul, chiar daca acum nu sint pregatit sa’i votez.

 9. mtlk
  16/04/2009 la 15:15

  E adevarat, ca dupa adoptarea cotei unice de impozitare, comportamentul romanilor s-a schimbat in bine si acest bine s-a regasit in „duduiala” economiei.
  Ma intreb insa daca nu e o chestie de „ce a fost mai intai: oul sau gaina?”. Nu de alta da’ daca diaspora nu contribuia la instalarea la putere a dreptei, PNL-u’ nu avea cum sa impuna cota unica (?).
  Pe de alta parte ma refeream strict la banii investiti in tara in vile „ultimul racnet” ramase nelocuite, la banii trimisi rudelor, ma rog la bani aruncati in consum… Accesul la bani a condus la o migrare a cumparatorului de la bbazar la hipermarchet. Cumparaturi in conditii civilizate au atras exigenta cumparatorilor si cresterea „pretentiilor”. Cresterea cererii de mall-uri si hypermarcheturi a atras exigenta fata de politicieni si autoritati.
  Cam la asta marefeream…

 10. 16/04/2009 la 20:08

  mtlk, m’am gindit si eu mult la teoria asta. Concluzia mea, cu analiza pe diversi subiecti, din care unii fac parte chiar din familie, este ca nu au schimbat nimic altceva decit starea financiara si locul din care isi cumpara hainele si mincarea. Nu vreau sa fiu cinic, dar mentalitatea lor a ramas aceeasi, mici descurcarasi cu pretentii. De data asta si cu senzatia ca li se cuvine.

  Mentalitatea se schimba, in general, prin de trauma sau educational, lucru care li s’a intimplat prea putinora.

  Intrebarea cu oul sau gaina e valida. E drept ca numai PNL putea veni cu ideea cu cota unica si au fost singurii dispusi sa si’o asume. Dar nu stiu cit de mult a fost meritul diasporei si cit a fost meritul aliantei DA si a lui Basescu. Eu nu imi aduc aminte nimic despre Tariceanu din perioada aia. Dar imi amintesc lacrimile viitor-prezidentiale.

  Ramin la parerea ca Romania inca mai reactioneaza la „locomotive de partid”. A functionat Iliescu, inca mai functioneaza Basescu. Si probabil ca o sa apara unul nou in 5 ani. Inca nu’l vad. Din pacate asta inseamna ca inca nu ne’am maturizat. Which is bad, very bad!

 11. adina
  16/04/2009 la 21:27

  Am un prieten care a lucrat in Africa de Sud, imediat dupa terminarea facultatii. Mi-a trimis un mail filosofic de-acolo: „Urasc rasismul si pe negri”. Ca mentalitate nationala, suntem printre putinii care isi scormonesc fara rezerve gauroiul din masea, in loc sa se duca la dentist. Vesticii probabil ca ar spune ca e nevoie de o plomba mica si ca situatia e rezolvabila. Ce inteleg eu de la mtlk este ca orice experienta la care sunt expusi romanii in afara tarii are sanse sa-i schimbe in bine. Subscriu intru totul. In anii ’60, cand coborai din tramvai la Paris, trebuia sa ai mare grija sa nu te nimereasca o flegma. Se scuipa serios pe strada. Acum cine ar face asa ceva ar fi izolat social. E de lucru cu noi, asa cum a fost si cu altii. Cam atat.

 12. mtlk
  16/04/2009 la 21:46

  Bine, in Germania de dupa razboi, supravietuiai cand tu adult furai coaja de paine din mana copiilor sau batranilor neputinciosi! Hotii, criminalii si talharii au fost primii care au iesit din situatia aia.
  Azi nu mai ies in evidenta, nici macar la stirile de la ora 5 🙂
  Iar legat de ajungerea la putere a aliantei DA… A iesit pentru ca Basescu s-a desprins de Arogant cu voturile „capsunarilor” si ale „americanilor”.

 13. adina
  16/04/2009 la 22:03

  Pai eu ii admir foarte tare pe capsunari, desi acest apelativ e usor restrictiv. Exista cursa Suceava-Atena, pentru moldovenii care vor sa culeaga maslinele grecesti. Si atatea exemple de oameni care si-au luat soarta in maine prin straini ca sa aiba o sansa de viata civilizata. Nu sunt toti hoti si talhari si nu toti romanii sunt ticalosi. Ne omoara presa asta negativa….

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: