Prima pagină > Fotoreportaj, Politica > Tusvanyos 2009 – Politica in pantaloni scurti…

Tusvanyos 2009 – Politica in pantaloni scurti…

Dragilor si dragelor,

Am fost saptamana asta la „Tusvanyos 2009”, cea dea 20 aniversare a „Universitatii de vara si taberei studentesti a tineretului maghiar” ce s-a desfasurat intre 14 si 19 iulie, ca de obicei in ultimii ani la Baile Tusnad sub sloganul „Politica in Pantaloni scurti”. DSCF0309DSCF0356Simt nevoia sa precizez din capul locului ca sunt roman, nascut din parinti „regateni” si crescut in Bucuresti, dar si ca sunt la cea de-a treia participare consecutiva la aceasta tabara. De aceea, ca orice vajnic roman care „nem tudom magyarul”,  cred ca cam stiu despre ce e vorba…: Distractie la maxim si uneori peste maxim – pana la decadere fiziologica! Bere, multa bere, rauri de bere, hectolitri de bere rece, muzica rock mai buna sau mai rea, fete frumoase si dragoste, multa dragoste. Ceva intre „Cenaclul Flacara” din anii saptezeci-optzeci si Woodstock-ul anilor ’60.

DSCF0341

Participanti sunt studenti, multi studenti, oameni de afaceri si oameni politici din Romania si Ungaria (unii dintre ei fiind chiar cei care au participat la prima editie din 1990) si localnici din toata zona Ciucului de jos. In total cateva mii, inghesuiti in cele cateva camere ale pensiunilor si hotelurilor din Baile Tusnad si mai ales in corturile instalate in Campingul Ciucas sau in curtile localnicilor.

Dincolo de manifestarile descatusarii specifice copiilor scapati de acasa, ce imbraca preponderent forma pipi-ului in pantaloni (varianta frecventa) si transportului gratuit atarnat de gatul a doi prieteni (varianta soft) sau a dormitului in sant (varianta hard), experienta ar trebui sa ne dea de invatat! Liderii comunitatii vin cu regularitate in mijlocul acesteia, dialogheaza si se distreaza cot la cot cu membrii sai, identifica problemele acesteia si cauta solutii pentru rezolvarea lor, dar mai ales fac dovada ca sunt constienti de existenta comunitatii!

Azi, la cursurile Universitatii de vara a venit si Presedintele Traian Basescu. Vizita este redata mai mult sau mai putin fidel in presa zileiDSCF0362, cu mai mult sau mai putin patos in functie de gradul de apartenenta la trust, cu un accent mai mare sau mai mic pe huiduielile „autonomistilor”, asa ca nu am sa o reiau si redau cu influentele-mi proprii. DSCF0329Am sa ma refer insa la cateva simboluri, pe care le-am observat azi si pe care le consider deosebit de importante:

1.  Presedintele Basescu a urcat pe scena Universitatii insotit de liderii „de dreapta” ai maghiarilor din stanga si dreapta Tisei: Viktor Orban, fost prim ministru al Ungariei si Nemeth Zsolt, fost ministru de externe, reprezentanti de marca ai FIDESZ si Laszlo Tokes, liderul Uniunii Civice Maghiare. Discursurile celor patru oameni politici s-au situat cu consecventa pe linia sustinerii politice reciproce!

2. Laszlo Tokes i-a cerut scuze Presedintelui Basescu pentru ca la Referendumul pentru suspendarea sa din functie din 2007, organizatiile maghiare au sustint suspendarea, dar a completat si a fost sustinut de Traian Basescu ca 80% dintre alegatorii maghiari au votat impotriva suspendarii.

3. Problema Revizuirii Constitutiei Romaniei, este pe agenda comuna a participantilor. Laszlo Tokes a adresat Presedintelui Basescu rugamintea de a sprijini modificarea unor articole din Constitutie (se subantelege ca e vorba de articolul 1) iar Presedintele Basescu a reprosat reprezentantilor comunitatii maghiare ca nu l-au sustinut in demersurile sale, aliindu-se cu adversarii sai politici.

4. Invitatii din Ungaria s-au aplecat cu preponderenta asupra problemelor economice, neluand in discutie in mod direct problemele legate de autonomia maghiarilor din Tinutul Secuiesc. DSCF0325Singura referire a fost facuta prin ricoseu, plecand de la drepturile comunitatilor romane si maghiare din Ucraina si Serbia si de la necesitatea intaririi eforturilor comune a guvernelor celor doua State Membre ale Uniunii Europene in vederea protectiei drepturilor acestora.

5. Radicalismul maghiar in Tinutul Secuiesc este mult mai vizibil decat manifestarea extremisului romanesc in raport cu situatia Tinutului Secuiesc. Cu toate acestea exista un dialog si se depun eforturi pentru identificarea celei mai bune solutii de rezolvare a divergentelor.

6. Au lipsit cu desavarsire reprezentantii Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania! Se face simtita scindarea politica a comunitatii maghiare din Romania, si in mod evident vointa politica a acestei comunitati incepe sa se manifeste la nivel doctrinar in detrimentul manifestarii etnice.

In loc de concluzie as spune ca Candidatul Traian Basescu a obtinut azi promisiunea sustinerii in alegeri a aripii radicale a maghiarilor din Romania!

Later edit: Vad ca presa si unii politicieni chiar cred ca Basescu s-a jucat cu vorbele in fieful maghiarimii pentru a castiga electoratul ramas nehotarat dupa emigrarea bruxellesiana a lui Vadim! Ei bine dragilor, asa se intampla cand reiei subiecte redate eronat in presa… Iti faci niste pareri eronate!

Basescu a castigat prin vizita la Tusnad si electoratul radical maghiar si electoratul extremist roman! Ramane sa castige si electoratul moderat!

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: