Prima pagină > 1 > despre „reforma statului” si despre cat de realizabil este acest „deziderat”

despre „reforma statului” si despre cat de realizabil este acest „deziderat”

Pe numele ei de fata Reforma Statului, asa cum ne-a oferit-o ca subiect Presedintele – Candidatul – Presedintele Traian Basescu, este subiectul cel mai putin vizibil in cotidianul nostru cel de toate zilele.

Cum este in prezent Statul, stim cu totii:

Fara a avea alegeri parlamentare avem o majoritate parlamentara care a dat un guvern dupa ce a daramat prin motiune de cenzura un guvern. Avem un buget ale carui amendamente au trecut prin comisia parlamentara de specialitate dar au cazut la votul in plen. Avem „mantogj” care au trecut dintr-un partid intr-altul si care au ocupat functii de directori intr-o directie sau alta, avem primari care incep „marea asfaltare” din comuna ca membri intr-un partid si au terminat-o ca membri ai altuia.

Avem in pozitia de Presedinte al celei de-a patra Puteri in Stat – Justitia o persoana asupra careia planeaza banuiala, deloc placuta, ca si-ar fi „sifonat*” prietenii si colegii la secu, pentru „obtinerea de foloase materiale juste”.

Avem institutii publice care presteaza contra cost servicii catre populatie care nu au aflat ca pot incasa banii pe taxe si prin transfer bancar si nu numai prin mandat postal.

Cum arata Reforma Statului,… e o enigma!

Cum vad eu un Stat reformat…, iata:

In primul rand il vad ca pe un Stat cu un mediu privat puternic si competitiv. Un mediu privat care sa atraga (la angajare) specialistii institutiilor publice. In prezent, la „entry level” putine companii private ofera pachete motivationale mai atractive decat cele „de la stat”. In plus, incertitudinea zilei de maine care guverneaza viata unei societati private ii tine pe angajati in administratia publica: „lasa ca de aici iesi linistit la pensie”.Un mediu privat puternic si competitiv ar sprijini si restructurarea naturala a institutiilor publice de natura a atrage dupa sine reducerea cheltuielilor publice.

Un Stat cu un aparat functionaresc functional, pus in slujba cetateanului: Cu profesori a caror singura preocupare sa fie alfabetizarea si instruirea a cat mai multor copii, cu medici a caror singura grija sa fie diagnosticarea bolii si recomandarea celui mai potrivit tratament, cu judecatori care sa judece si cu politisti care sa prinda hoti, cu militari care sa faca armata si nu sa taie frunza la caini, cu politicieni care sa faca politica si nu sa politizeze.

Un Stat a carui Putere Legislativa sa emita doar legile de care este nevoie,  caci nu-i asa (?): „Summum jus, summa injuria”.

Un Stat ale carui institutii cu atributii de control sa controleze respectarea legii si nu sa colecteze bani pentru partid in ani electorali. Un Stat ale carui institutii cu atributii de control sa controleze respectarea legii si nu sa vaneze greseli!

* Sifonat = „turnat”, furnizat informatii compromitatoare despre cineva sau despre activitatea cuiva catre politie sau catre alte institutii de aplicare a legii, informatii care au condus la pedepsirea sub o forma sau alta a a subiectului informarii.

Anunțuri
Categorii:1
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: